Çamaşır makinesinin elle erişilebilen yerlerinde ya da görünmeyen kısımlarında çeşitli kirletici unsurlar söz konusu olabilir. Bunların en yaygın görünenleri su kireci, deterjan kalıntısı ve küftür. Genellikle soğuk su programlarının kullanılması durumunda, bakteri üremesi de gündeme gelebilir.
Gereği gibi yapılan periyodik temizlik, cihazın performansını uzun süre korumasına yardımcı olacaktır. Peki, Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir? Her bölüm, farklı temizlik yöntemlerini gerektiriyor.
Temizliğe başlamadan önce, doğru yöntemleri kullanacağınızdan emin olmalısınız. Bunun için cihazın kullanım kılavuzunu incelemeyi ihmal etmeyin. Çamaşır makinenize özel temizlik ve bakım şartları ancak kullanım kılavuzunda yer alır.
Makinenin dış bölümünün temizliği için bulaşık deterjanı ve su karışımıyla nemlendirilmiş bir bezden yardım alabilirsiniz. Bu noktada, yüzeyi çizmeyecek bez seçimine dikkat edin. Gereğinden fazla sert silme hareketinden kaçının.
Körük lastiği, temizliği genellikle ihmal edilen parçalardan. Bu parçanın uzun süre ıslak kalması küflenmeye ve kötü kokuya sebep olur.
Körük lastiğini düzenli olarak, sıcak suyla ıslatılmış yumuşak bir bezle silmenizde fayda var. Her kullanımdan sonra kurulanan körük lastiği, küflenmeyecek ve koku sorununa yol açmayacaktır.
Bu bölümle ilgili sık yaşanan sorun, sertleşmiş deterjan kalıntısı ve kireçtir. Deterjan haznesinde bu sorunlar varsa, beyaz sirke işinize yarayacaktır.
1 litre suyu kaynatıp, yaklaşık beş dakika kadar dinlendirin. Ardından suyun içine 1 su bardağı beyaz sirke ilave edin. Deterjan haznesini cihazdan çıkarıp bu karışımın içinde yeterince bekletin. Kalıntılar yumuşayınca hazneyi su ile durulayıp, temiz bir bezle kurulayarak yerine yerleştirin.
Makinenin iç kısımları için, çamaşır makinesi temizliğine özel ürünlerden yardım alabilirsiniz. Bu ürünler, kireci ve deterjan kalıntısını temizler, kötü koku oluşumunu önler.
İç kısımların temizliğinde sirke gibi asidik özelliğe sahip maddeler kullanmaktan kaçının. Bunlar, cihazın lastik kısımlarına zarar verebilir.
Temizliğin ne sıklıkta yapılması gerektiği, Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir sorusu kadar önem taşıyor.
Deterjan haznesini her kullanımdan sonra deterjan kalıntısından arındırıp kurulamanızda yarar var. Körük lastiğini de her kullanımdan sonra kurulamalısınız.
Tambur ve iç kısımların temizliğini ise üç ayda bir yapabilirsiniz.